Etten-leurse Bode – Trotse eigenaar

ETTEN-LEUR – Deze weken worden de musea in Etten-Leur eens goed bekeken. Wat is er eigenlijk allemaal te doen in Etten-Leur? Wat voor musea zijn er eigenlijk? En wat kunnen bezoekers in de musea verwachten? De Etten-Leurse Bode gaat bij alle musea langs. In deze zesde editie wordt het zagerij- en klompenmakerijmuseum aan het Schuitvaartjaagpad in het zonnetje gezet.

Wim Jacobs is de trotse eigenaar van het zagerij- en klompenmakerijmuseum. Van kinds af aan kwam hij al in een zagerij en heeft hij zijn huidige zaagmachine leren kennen. Zijn hele leven heeft Jacobs al liefde voor het oude ambacht en had hij daar ook veel belangstelling voor. Zelf had hij vroeger een aannemersbedrijf, maar de liefde voor de ambachten heeft hem nooit losgelaten. Toen Wim Jacobs een paar jaar geleden de kans had om de oude zaagmachine over te nemen, heeft hij dit gelijk gedaan. “Mijn voorganger heeft zo’n tachtig jaar gezaagd met deze zaagmachine en nog steeds werkt hij fantastisch. De machine komt uit 1880 en alles werkt nog. lk zorg er zelf ook voor dat alles blijft werken. lk maak nu ook mijn eigen messen voor de machine omdat ze nergens meer te krijgen zijn.”

Klompenverzameling

Bij de zagerij hoort ook een klompenmakerij.
Wim Jacobs is ook helemaal gek van klompen en iedereen verzamelt ze ook voor hem. In zijn schuur staan ongeveer 150 paar klompen en ook nog eens vijftig paar kleine klompjes. De klompen waar Jacobs het meest trots op is zijn de klompen uit de Tweede Wereldoorlog die echt gedragen zijn op een kamp. Ook heeft hij klompen staan die cadeau zijn gegeven aan de Engelse soldaten in 1945. Ze zijn heel zeldzaam. “Een vriend van me zag deze klompen op internet staan en heeft ze voor mij besteld. lk krijg veel klompen van mensen. Er zijn ook een keer bezoekers uit Friesland geweest die speciale Friese klompen hebben opgestuurd naar mij omdat ik ze nog niet had in mijn verzameling. Dit soort mensen ben ik altijd heel erg dankbaar. Zonder deze mensen was mijn verzameling nooit zo groot geweest.”

Hobbymuseum

Iedere vrijdagmiddag in de zomermaanden is de zagerij en klompenmakerij open voor bezoek. “Toen ik de zaagmachine net had staan. vroegen mensen vaak of ze eens mochten komen kijken als ik aan het zagen was. lk vond het natuurlijk heel erg leuk om ze te laten zien wat ik kon. Omdat er steeds meer vraag naar kwam, heb ik op een gegeven moment gezegd dat mensen op vrijdagmiddag mochten komen kijken en verder n iet. Het museum is nog steeds een hobby voor mij en dat moet het ook blijven.” Het museum bestaat uit een zagerij, een klompenmakerij en ontvangstruimte die speciaal voor het museum helemaal is ingericht in de ouderwetste boerenstijl. In het museum worden de oude ambachten getoond aan bezoekers en volgens Jacobs hoorde daar een ontvangstruimte bij in dezelfde stijl. Ook is het daar lekker warm in de winter.


Dit artikel is gepubliceerd in de Etten-Leurse bode van 21-12-2014, en is geschreven door Lilian Lauwerijssen.

Klik hier voor het krantenartikel te openen.